– Vi kjenner alle noen. Hvis min sønn fikk en utfordring, hvordan hadde jeg ønsker at hans arbeidsgiver hadde ivaretatt ham?
Slik innledet Gunn Elisabeth Guldahl, leder av Akan-utvalget denne dagen hos Nord Trøndelag Elektrisitetsverk
Vi må bry oss om hverandre
Da Akan-utvalget spurte konsernledelsen om de kunne stille til en sofasamtale var svaret umiddelbart ja. Topplederforankringen er viktig og ofte avgjørende for å lykkes med Akan-arbeidet i virksomhetene.
Inge Forseth, konserndirektør Energi, ser dette som en del av lederansvaret.
– Som leder for energiselskapet skal jeg legge til rette for at vi når målene våre, men det er også mitt ansvar at alle hos oss har det bra på jobb.
Han var tydelig på at lederne har et særlig ansvar som rollemodeller og skal følge opp bekymringer, men at det ikke alltid er like lett å oppdage de som har utfordringer.
– Vi trenger at kollegafelleskapet våger å snakke om dette. Som kollega må du tørre å si ifra, slik at ledere får gjort sin jobb med å følge opp, sa han fra sofaen.
Konserndirektør for teknologi og digitalisering, Astrid Svarva deltok også i samtalen. På spørsmål om hvordan NTE kan være en arbeidsplass som lykkes med å forebygge rus og spilleutfordringer, la hun vekt på betydningen av å gi temaet plass og bygge gode relasjoner. Hennes råd var å løfte tematikken jevnlig i virksomheten, ha fokus på tema i lederopplæringen, og gi Akan-kontaktene plass helt opp i ledergruppa.
– Men det koker ned til én ting: vi må bry oss om hverandre. Se hverandre og bli kjent med hverandre, slik at vi oppdager når kollegaene våre endrer seg, sa Svara.
Samstemte direktører
Fra salen fikk direktørene spørsmål om hva som ville skje dersom en ansatt kom til arbeidsgiver og sa at man hadde utfordringer med rus eller spill. De var samstemte i sitt svar, og var tydelige på at ansatte som våger å være åpne om utfordringer først og fremst skal bli møtt med hjelp og støtte. Målet må være at de ansatte skal løse sine utfordringer og fortsatt å være en del av NTE.
Positive ringvirkninger
En av flere gode ressurser NTE drar nytte av er Siri Martha Melhus, som er HMS-rådgiver og bedriftssykepleier fra MDCO. Hun gjorde deltakerne kjent med hvordan Akan-arbeidet er organisert i NTE og hvordan bedriftshelsetjenesten bistår ansatte og ledere. Hun la vekt på at godt Akan-arbeid også gir andre positive ringvirkninger, og påpekte at når vi er gode på å forebygge og håndtere Akan-saker, blir vi også bedre på å møte andre utfordringer, f.eks. knyttet til psykisk helse.
Man er ikke sin diagnose
– Vi må skille mellom mennesket og spilleren, sa Alexander Holmsve, erfaringskonsulent fra Spillavhengighet Norge, som nok gjorde størst inntrykk fra scenen.
Gjennom sin historie som spilleavhengig ga han et innblikk i hvordan en avhengighet kan påvirke mennesker, hvor altoppslukende det kan være og hvilke alvorlige konsekvenser det kan få. Holmsve var også opptatt av betydningen av å se hverandre og å ha mennesker rundt seg som er villig til å støtte og hjelpe.
En viktig dag
Når Akan-utvalg til NTE inviterte til Akan-dag i åpent auditorium i egne lokaler i Steinkjer var målet faglig påfyll, erfaringsdeling og refleksjoner. For å nå over 550 ansatte med arbeidsplasser spredt over hele Trøndelag, ble arrangementet direktesendt og opptak ble gjort tilgjengelig i etterkant.
Til stede var også seniorrådgiver fra Akan kompetansesenter, Stian Fjerdingen. Han ga oppdatert innsikt om omfanget av rusmiddelbruk, og hvilke tendenser han opplever i dialog med norsk arbeidsliv.
Med utgangspunkt i direktørenes budskap om at «vi må våge å si ifra» ga han konkrete råd til hva du skal være oppmerksom på, og når det er grunn til å reagere.